POZNAJTE SVOJHO FARMÁRA, POZNAJTE SVOJE JEDLO


TRADIČNÉ SPÔSOBY CHOVU ZVIERAT

Živočíšna výroba je druhým najvýznamnejším odvetvím poľnohospodárskej výroby. Je súčasťou uzavretého poľnohospodárskeho systému a významným spolutvorcom životného prostredia. Zastáva dôležitú úlohu v uzatvorenom reťazci pôda-rastlina-zvierapôda. Živočíšne produkty zabezpečujú 48 % spotreby bielkovín obyvateľov Slovenska a vyše 40 % tržieb poľnohospodárskej výroby. Dôležitou skutočnosťou pre poľnohospodársky podnik je, že tržby zo živočíšnej výroby sú rozložené a pravidelné počas celého roka. Význam živočíšnej výroby v podnikoch hospodáriacich v horších klimatických podmienkach sa zvyšuje. Znamená to, že podniky v horských a podhorských podmienkach nemôžu bez nej hospodáriť. Chov hospodárskych zvierat zabezpečuje produkciu plnohodnotných potravín. Dokáže spracovať rastlinné energetické a bielkovinové zdroje s nízkou hodnotou na vysokohodnotné potraviny, to znamená nepredajné krmoviny na predajné produkty. Podporuje úrodnosť pôdy prostredníctvom striedania plodín, zaradením krmovín do osevného postupu a produkciou hospodárskych hnojív. Intenzita živočíšnej výroby je ovplyvňovaná štyrmi základnými faktormi, ktoré môže chovateľ ovplyvniť: 1. chovaným biologickým materiálom, teda šľachtiteľskou prácou, 2. úrovňou výživy zvierat, 3. úrovňou biologickej reprodukcie, 4. vytvorenými podmienkami chovu. Cieľom každého chovateľa by malo byť zvieratám vytvoriť také podmienky, v ktorých dokáže daný biologický materiál realizovať svoje produkčné vlastnosti v maximálnej miere.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky